pátek 29. září 2023

Pisa noční

Na cestě zpět máme zastávku v Pise. Letadlo totiž letí z Pisy dopoledne a s trajektem z Korsiky se to jinak nedá skloubit. Trochu váháme, jak se dopravit od trajektu na ubytování v Pise. Minulou kombinaci lanové dráhy, vlaku a taxíku se nám nechce opakovat. 

Zkoušíme přivolat taxi k trajektu a řídiči pokládáme záludnou otázku, že nás buď hodí na nádraží, nebo rovnou na ubytování do Pisy. Ať si vybere, tedy vybereme si my, podle jím nabídnuté ceny. 23 km vzdálená Pisa vyšla na pevných 60€, pokud zaplatíme cash. Vzhledem k tomu, že to byl skoro součet cen dopravy s drkotáním po špinavých nádražních chodbách a nástupištích bez výtahů či eskalátorů, doplněný kilometrem pěšky od nádraží v Pise, neváháme ani chvilku. 

Řidič nás vyhazuje na hlavní ulici, protože ubytování je na pěší zóně. Je to ale jen kousek a cesta nám dává zplna nasát atmosféru noční Pisy. Úžasná změť uliček, restaurací a barů, kostelů, kde právě probíhá bohoslužba, okořeněná spoustou lidí a cyklistů, kličkujících mezi nimi. Lidské mraveniště v kulisách města, kde z každého kamene stříká historie na všechny strany.

Ubytování je v centru, v uzoučké uličce Vicolo del Tinti, kde se skoro nedá projít s dvěma kufry, ale vešlo se tam ještě několik stolků několika restaurací. Tím je i přes zavřené okno v pokoji dost rušno. Prostě lidské mraveniště...

Žádné komentáře: