pondělí 25. září 2023

Na sever nebo na jih?

Původně jsme dnes chtěli na sever. Soutěska Spelunca, Corte a zpátky. Jenže když jsem si trasu zadal na Mapy.cz, vyšla mi štreka 352 km za 6:05 hodin nepřetržité jízdy. A nepřetržitého kroucení volantem střídavě doleva a doprava, dodávám. Ta představa poněkud zkalila čistotu našeho nadšení. 

Náhradní trasa na východní pobřeží a pak dolů na jih koštovala jen 97 km a hodinu čtyřicet. Bylo rozhodnuto. Pojedeme po poetické trase Zoza, Quenza, Zonza, klikaticí na pobřeží a pak přes Porto Vecchio zpátky do hor. Cestou přidáme pár vodopádů, koupacích jezírek a pláží. Ať žije Korsika pohodová...!

V Quenze stavíme na kávu, protože tu vaří zdaleka nejlepší kávu v širokém okolí. Což platí zcela jistě, protože široko daleko nikde žádnou jinou kávu nevaří. 


Quenza však drží ještě jeden primát. Na výjezdu z městečka je velká ohrada s ovcemi, které mají zdaleka nejkrásnější výhled na blízké rozeklané štíty. Nevím, jestli to patřičně doceňují a dojí více a kvalitnější mléko, ale my se jim přes hlavy nemohli vynadívat.


Za Quenzou je důkladně schované jedno koupací jezírko s vodopádem, ale ve stínu lesa a ranním chladu se nám do křišťálově čisté vody nechtělo. 

Žádné komentáře: